Битовите потребители също ще бъдат засегнати, смятат от Българския енергиен и минен форум

Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите.

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана. „В безпрецедентна ситуация сме. Цената на електричеството се покачи четири пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван”, заяви Иванов.

„Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са два пъти по-високи в сравнение с тези от септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко три пъти по-високи. Това е непосилно. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, коментира още Иванов.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички.„Това, че битовите потребители все още са защитени, не означава, че и тях няма да ги засегне”, заяви Антон Иванов.

Бизнесът и синдикатите излизат на протест

По думите му процесът е общоевропейски. „Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат точно тези цени”, коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. „В системата има дружества, които генерират печалба, по-голяма от очакваната. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант”, смята Антон Иванов. Според него има варианти, чрез които да се постигне баланс, но трябват по-сериозни усилия от онези, които се демонстрирали в момента с обещанието „да дадем по 50 лева на всекиго”.  

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. „Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли”, каза Добрин Иванов. Според него е нужно да се вземат и мерки за регулиране на цените от КЕВР. „По някакъв начин трябва да се определи таван”, смята Добрин Иванов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.