Според прогнозите в началото на 2022 г. поскъпването за битовите потребители е неизбежно

За повече мерки в сектор „Енергетика” призовават и електроразпределителните дружества. Според тях това е единственият начин цената за тока за битовите потребители през януари да не скочи драстично. Те призовават за диалог и настояват държавата да действа още сега, за да не се стигне до криза през зимата.

Бизнесът и синдикатите излязоха на протест

Засега скокът на промишления ток не се отразява на битовите потребители, но според прогнозите в началото на следващата година поскъпването е неизбежно.

Сред основните причини са енергийната криза в Евросъюза и скокът в цената на природния газ, след обявения курс към зелена икономика. 

„Въпросът е как увеличението може да се компенсира. Надявам се, че ще се намери този механизъм. Има акумулирани средства. Ако чрез тях се компенсират мрежовите разходи, няма да се вдига толкова много и цената за крайните потребители”, заяви Калина Трифонова от EVN.

„Именно Европейската комисия в своите препоръки насърчава всички да търсят механизми, по който да компенсират уязвимите битови потребители, така че да не се стигне до увеличаване на цените за тях. Те все още са на регулиран пазар и при тях не се усеща драстичното увеличение на борсовата цена. При тях скокът би бил от мрежовите тарифи, които ще скочат сериозно, тъй като разходът, който не е покрит, е двоен и троен”, каза още тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.