Той е смятан за едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система

Чесънът е едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система сред привържениците на традиционната медицина. Но е възможно и да е противопоказен, казва Анна Ивашкевич, семеен лекар и диетолог.

Имате високо кръвно? Яжте лук и чесън!

Лекарите продължават да обсъждат лечебните свойства на чесъна, но за повечето хора това растение е полезно, ако се консумира в ограничени количества, каза тя. Поради състава си, чесънът помага за укрепване на имунната защита на организма през сезона на вирусни инфекции,.

"Чесънът е стимулант на имунната система. Плюс това той съдържа доста значително количество цинк, което ни помага да устоим на вирусите", обясни Ивашкевич.

Най-мощните природни антибиотици

"Не бива обаче да прекалявате с чесъна. Достатъчни са няколко скилидки на ден. Но ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава дори това количество е много. Чесънът е противопоказан за хора с открита язва на стомаха. Също така не може да се яде от хора с гастрит, който не е в ремисия, но в активен стадий", добави диетологът. 

Как да понижим холестерола без лекарства

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС