Представени са благородни елени и различни птици

Нови археологически открития при проучването на замъка в средновековния град Русокастро край Бургас.

Във водохранилището на замъка са открити над 50 стенни рисунки, датиращи отпреди 700 години. Сред изображенията има надпис, който предстои да бъде разчетен. Ще бъде направен и отпечатък на цялата стена, за да се проучи дали рисунките представляват фолклорен разказ. Находката е най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие.

„Тези изображения са на много различни животни, предмети, като елени, коне, магарета, турове, пернати, различни животни, птици, имаме октопод и митични създания. Но като масив, на едно място събрани толкова много рисунки, наистина през епохата на Средновековието не съм видял и не съм чувал за подобно богатство и изобилие. Така че, огромен дълг стои пред нас да го запазим и съхраним това богатство за поколенията и да може да се експонира“, заяви д-р Милен Николов, директор на РИМ Бургас.

Археолози проучват селище на 6000 години край Гърмен

Графитите са изобразени с остър метален предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли. Щерната е изградена в края на XIII в., оттогава са и рисунките. Подобни са открити в Несебър, в църквите„Св. София“ и „Св. Богородица Перивлепта“ в Охрид, в някои пещери и скални манастири в Северозападна България. Най-много такива изображения има установени в старите столици Плиска и Преслав – общо близо 190 рисунки. Там обаче те са предимно върху блокове от крепостната стена, а не върху мазилка – само с едно изключение.

В царската цитадела Трапезица във Велико Търново също е открито едно изображение на елен върху мазилка.

Рисунките от Русокастро се явяват най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие. Те са безкрайно ценни, тъй като отразяват вижданията и духовната култура на по-обикновените хора. Това не е елитарна култура, каквато са църквите и монументалните сгради от епохата, построени от царя и най-висшата аристокрация. Рисунките са отражение на народните, фолклорни представи на местното население.

Откриха ценна находка от световна величина при разкопките на Русокастро

В момента местата с изображенията се укрепват и консервират под ръководството на Силвия Борисова – реставратор на РИМ – Бургас. Те ще бъдат максимално защитени за зимния сезон. За това археолозите са подпомогнати както от Община Камено, така и от Земеделската кооперация в с. Русокастро.

Разкопките на средновековния град са финансирани от Община Камено и Министерството на културата, и се изпълняват от Регионален исторически музей –  Бургас.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.