ЕК препоръча увеличение в срока на годност на Pfizer от 6 на 9 месеца

Има ли ваксини с изтекъл срок на годност у нас? Въпросът предизвика напрежение в обществото през последните дни.

МЗ: Кои хора не трябва да се имунизират с ваксината на Pfizer

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново критикува правителството, че се поставят дози от една от ваксините с посочен срок на годност до 30 септември. В отговор от Агенцията по лекарства заявиха, че за този вид ваксина Европейската комисия е удължила срока на действие от шест на девет месеца. И увериха, че всички ваксини, които се поставят в момента, са в срок.

"Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произведени след тази дата, така и за онези, произведени след 21 юни 2021 г.", уточни още Кирилов.

Третата доза на ваксината на Pfizer е с 95,6% ефективност

По думите му прилаганите в момента ваксини са в срок на годност, записан в кратката характеристика и в разрешението за употребата на ваксините. Но в част от произведените количества ще има разлика между датата на опаковката и реално одобрения срок на годност. "Това се налага, тъй като не е възможно в настоящите условия тези количества да бъдат преопаковани. Именно затова компанията производител е предоставила одобрената от ЕАЛ и ЕК информация на здравните власти в отделните държави, обясни още шефът на ИАЛ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК