Свободните места в болниците са все по-малко, спешните центрове са претоварени

След рекорда - нов абсолютен рекорд. България осъмна с близо 7 000 нови заразени с коронавирус за денонощие. Такъв брой не е достиган при нито една от предишните вълните. Но здравните власти са категорични - причината е единствено в огромния брой тестове, които изваждат на светло скритата заболеваемост.

ОТНОВО РЕКОРД: Близо 7000 нови случая на COVID-19 у нас

В същото време обаче свободните места в болниците са все по-малко, а спешните центрове са претоварени със сигнали. Възрастен пациент с COVID-19 тряваше да изчака девет дни, преди да бъде приет за лечение.

На фона на новия рекорд от близо 7 хиляди заразени се проведе спешна среща на директорите на столичните лечебни заведения и здравните власти. В момента има само 45 свободни интензивни легла в София, като голяма част от тях са в АГ болници и се пазят за бременни и за родилки. Ще бъдат оборудвани още 50 реанимационни легла в над 20 болници. Те обаче ще стигнат само за още една седмица, заяви зам.-здравният министър Димитър Петров. След което ще се разкриват нови. До дни се очаква да бъде спрян плановият прием в болниците. Изключение ще са пациентите на хемодиализа и онкоболните. 

До дни София ще има нови 50 реанимационни места, които ще стигнат само за няколко дни напред, заяви д-р Петров.

Още 15 места могат да правят безплатно бърз антигенен тест

„Вторият вариант е да търсим някаква извънредна възможност за оборудване на интензивни легла, които да се подсигурят с екипи от други болници, най-вече от по-малките и от съседни области”, обясни зам.-здравният министър. До края на седмицата ще бъде спрян плановия прием във всички столични болници.

„Докато се появи светлина в тунела. Тоест докато реанимационните легла, които са за COVID-19, започнат да се освобождават. Тогава ще отворим приема”, добави д-р Петров. Извън столицата ресурсът от медици и легла също е на предела. В болницата във Видин свободни места вече няма.

„Имаше няколко дни, в които се приемаха по 10-15 пациенти на ден, и се налагаше да се чака изписване на пациент, за да постъпи на освободеното легло друг”, обясни д-р Ивета Найденова от МБАЛ-Видин. Болницата не може да си позволи да увеличи още COVID местата. 

Математик: Има опасност до седмица капацитетът на болниците да бъде запълнен

„Разкритите легла са много и повече няма възможност да се разкриват, тъй като това рефлектира сериозно вече върху дейността на другите отделения.Определен е броят персонал - повече хора не могат да се обслужват”, казва още д-р Найденова.

Ако здравната система не успее да поеме всички болни, е възможно да се стигне до затваряне, каквото досега у нас не е имало, заяви съветникът на здравният министър - проф. Мира Кожухарова.

„Такава криза действително би могла да доведе до локдаун, но в истинския смисъл на думата. Означава, че няма да можеш да излизаш от вкъщи, а не че са затворени някои заведения и учреждения”, смята тя.

Според математици кризисен момент с настаняването на пациенти в страната ще има до дни.

„В момента скоростта на новопостъпилите рязко се вдигна, така че аз не виждам повече от една седмица или 10 дена, за да се запълнят тези 9 хиляди легла, които са на разположение”, предполага проф. Огнян Кунчев от БАН. Прогнозата на експертите е, че дори да влезем в пълен локдаун, глътка въздух за системата ще има най-рано след две седмици.

Остава още един проблем, за който тепърва ще се търси решение – липсата на респиратори, дори и в държавния резерв. Най-вероятно страната ще направи поръчка от чужбина, заявиха здравните власти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.