Заявяват, че след въвеждането на „зеления сертификат” обектите им са празни

Национален протест срещу новите мерки и ограничения заради COVID-19. Причината e зеленият сертификат, който според тях е въведен прибързано. Бизнесът вече отчита сериозен спад на оборота и посетителите.

Браншови организации протестират в няколко града в страната. Сред тях са София, Бургас и Пловдив. Демонстрантите твърдят, че държавата е въвела зеления сертификат прибързано, без да има условия и организация за спазване на правилата. И искат промяна в заповедта.

След въвеждането на новите правила, бизнесът е изправен пред сериозни трудности, казват от засегнатите сектори.

„С 20% ваксинация нещата стоят така, че се работи в София с 20% капацитет, а в другите градове на 0 или при 90 % спад”, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Оставиха ни да работим с 20% от населението, от които 10% е възрастно. Това са 350 000 души, които евентуално биха решили да излязат. Говорим в национален мащаб”, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Буквално няма оборот”, допълни Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.  

Именно заради малкото клиенти и ниските обороти, тази сутрин в знак на протест, Антон събаря част от заведението си, което се намира в центъра на Казанлък.

„Какво е усещането, ако тръгнеш да губиш дете? Усещането е същото. През тези години тук са минали много хора, много хора тук са си изкарвали прехраната, а сега трябва да го приключим”, заявява Антон Каракоев.

Едно от предложенията на собствениците на заведенията е зеленият сертификат да е задължителен само за служителите.

„В моето заведение целият персонал е ваксиниран. Който иска да идва. Без никакви други забрани. Иначе няма друг начин да се работи. Или да ни затварят и обезщетяват, или никакви други забрани. Това е начинът”, смята Петър Стоянов.

И за да има по-малко затворени бизнеси, от браншовете искат промени.

„Да се признаят тестовете за антитела на преболедувалите. А също така тези тестове, които в цяла Европа са безплатни, да са безплатни и у нас и да са достъпни навсякъде”, поиска Ричард Алибегов.

Другото им основно искане е зелените сертификати да са задължителни и за цялата администрация.

„Администрацията трябваше да е първата, за която да важи. А не само за тези, които са на гише”, смята Емил Коларов. „Ако ще важи за този на гише, но не важи за този на бюрото до него, в затвореното помещение, то тогава защо трябва да важи за нашите готвачи, чистачи и т.н.,  които не комуникират с посетители”, заяви Емил Коларов.

Ако исканията им не бъдат уважение, се заканват и на следващи протести.

Днес в 15 ч. в Казанлък ще има протест и гражданско неподчинение на ресторантьори, представители на театри, фитнес зали, читалища и спортни клубове. Ще затворят движението.

Загубите за собственици на фитнес зали в Бургас също са големи. Манол Тодоров, представител на развлекателния бранш споделя, че при въвеждането на зелените сертификати е трябвало да има гратисен период, както и да важат за хората, които доказано имат антитела.

„Един барман или сервитьор няма как през три дни да плаща по 10 лв. за тест. Няма как при държава с 20% ваксинация  да се въвежда такава мярка. Икономиката е пред заплаха за тотален колапс, със сигурност протестът няма да е само днес“, заяви той.

Тодоров казва още, че ако служител не желае да си сложи ваксина, няма как нито да бъде принуден, нито освободен от работа, така се стига до патова ситуация. И уверява, че протестът днес ще бъде изцяло браншови, всички представители на партии ще бъдат помолени да минат в задните редици.

Фитнес инструкторът Кирил Танев пък споделя, че голяма част от фитнес залите ще преустановят дейността си.

Според него фитнес индустрията е на път да бъде срината заради големите разходи без да има приходи и помощ от държавата.

„Настояваме за гратисен период, в който да работим на 20% посещаемост до постигане на по-голям процент ваксинирани“, допълва той.

Повече гледайте във видеата

Репортери: Георги Манев, Ирена Рашева, Цеца Алексова, Владислава Тричкова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.