Коментар по темата на Мариан Колев и Ивайло Пенчев

Как повлияха новите мерки и задължителното наличие на зелен сертификат за персонала и посетителите на бизнеса? Темата коментираха бизнесмените Мариан Колев, който е собственик на верига магазини, и Ивайло Пенчев, собственик на фирма за спортно оборудване.

Бизнесът излиза на протест срещу новите мерки

Колев посочи, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите – те самите или работодателите.

„Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от тази при предишните три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да им дадем повече време, отколкото ни остави държавата”, обясни Колев. Той не възнамерява да уволнява служители, но тези, които откажат да си направят тест или ваксина, вероятно ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

Подобно е решението и във фирмата на Пенчев. Неговите служители също са получили отсрочка, за да могат да се ваксинират. Според него обаче има друг проблем, който е фундаментален.

Браншът: Над 80% спад в оборотите на заведенията заради зеления сертификат

„Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мислят, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва сами да се грижат за здравето си. И това, че една група хора помага на друга група хора, е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност”, каза Пенчев. Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат”. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.

„Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото”, категоричен е Пенчев.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Влиза ли се без зелен сертификат в столични заведения (ВИДЕО)

Около 12% са били ваксинираните служители във фирмата на Колев преди въвеждането на зеления сертификат. Процентът се е увеличил тройно след въвеждането на новата мярка и тази тенденция продължава.

„Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работеща от стандартната аргументация”, добави бизнесменът. Пенчев добави, че според него въвеждането на зелените сертификати е обяснено грешно. Той посочи, че хората приемат мярката като забрана, а тя е точно обратното.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.