Според социалния министър въведените мерки дават резултат

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица”, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира на „Здравей, България.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители - също със зелен сертификат

„Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Така се ограничава разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза без симптоматика”, заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с Делта варианта заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число се ограничи под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

Бизнесът излезе на национален протест заради новите COVID мерки (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Въвеждането на тези мерки първо гарантира правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така че да гарантират живота и здравето на всички”, добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавната администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса документите за ваксинирани и преболедували да станат задължителни и за служители в държавните администрации, което според министъра вече било направено.

"Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството - дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Над 65% от работещите в системата на МТСП са ваксинирани или преболедували", подчерта той. Според него, щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но такова решение може да вземе председателят на Народното събрание.

Заради зелените сертификати: Заведения и фитнеси търпят сериозни загуби

"Кодексът на труда дава възмоност да се ползва и платен, и неплатен отпуск. За тази година в законодателството е въведено, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така че служителите, които ще излязат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", обясни още социалният министър.

Той бе категоричен, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен бе министърът.

"Мярката 60/40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане", каза още министърът.

90% спад в посещаемостта на заведенията, 80% - в оборота на търговските обекти

Донев посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър са в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса. 

Гълъб Донев сподели, че се е ваксинирал още през март и сега обмисля да си постави трета доза.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.