Собствениците настояват за преразглеждане на заповедта

Собственици на ресторанти и фитнеси са притеснени от липсата на зелени сертификати на персонал и посетители.

Заведения във Враца са пред затваряне заради невъзможност да осигурят персонал само от ваксинирани служители. Към момента, за да започнат работа, неваксинираните трябва или да закъснеят, за да направят тест в някоя лаборатория, или да излязат в отпуск. В същото време броят на клиентите също пада и това вече носи сериозни загуби.

Край на гратисния период за зелените сертификати

„Днес няма да отваряме, защото не можем да подсигурим сертификатите на персонала. Някои са ваксинирани и имат документ, но други, които преболедуваха вкъщи, защото тогава така ги бяха посъветвали здравните власти, нямат сертификати”, коментира Ивайло Минков, собственик на ресторант.

Заведенията готови за протест

Според собственика на един от големите фитнеси в Бургас тази сутрин желаещите да започнат са изключително малко. „Това не е изненадващо, тъй като знаем, че общият процент на ваксинирани е малък”, каза Кирил Танев.

„Аз имам зелен сертификат, персоналът също има, но за сметка на това голяма част от посетителите нямат. Настояваме заповедта да бъде преразгледана до момента, в който по-голяма част от населението се сдобие със сертификати”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.