Как да се справим когато сме обградени от агресивни кучета

Вчера домашно куче нападна дете и възрастна жена в северния парк в столицата. Майката на 9-годишното момче се оплака от липса на реакция от страна на стопанина. По темата в студиото на "Социална мрежа" говорят Явор Гечев, експерт по хуманно отношение към животните и зоопсихологът – Александър Георгиев.

Според експерта по хуманно отношение е добре да се подаде сигнал до полицията е да се установят обстоятелствата при инцидента, а след това да се търси наказателна отговорност на собственика.

Куче атакува мъж и жена в Долна Оряховица, полицията стреля по животното

От своя страна зоопсихолога заяви, че отговорността е изцяло на стопанина - той трябва да прецени дали животното му е опасно и как би реагирало в определена ситуация.

"При навлизане в личното пространство на кучето, то може да стане агресивно, затова е добре да не се позволява това да се случва, щом собственикът знае, че ще го подразни", посъветва той.

Георгиев посъветва човек, който е попаднал сред агресивни кучета да застане до дърво, кола и стена, за да не бъде с гръб към кучето, защото ако са лице в лице, няма да го нападне.

Пламен е бил нападнат от кучета. Благодарение на раницата си той се е отървал от наранявания, но случката е оставила трайни следи в съзнанието му.  

Всичко по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.