Хората се оплакват от множеството повредени електроуреди

Великотърновското село Козаревец излиза на протест срещу енергото. Причината - честите прекъсвания на тока и множеството повредени електроуреди. Около 900-те жители твърдят, че проблемът е вече от година, но решение така и не идва.

Скъпият ток: Кабинетът одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса

72-годишната  Димитранка Тодорова се отоплява чрез локално парно. Неотдавна, заради поредното спиране на тока в село Козаревец котела й на твърдо гориво експлодира."Всичко се наводни.Имам застраховка. 200 лева плащам. Обадих се на застраховател, който изплати някаква сума", разказва тя. 

Подобна е съдбата и на още десетки жители на селото, в което живеят предимно млади хора, които имат и актуален проблем, заради токовите удари.
СХН с жена
"При онлайн обучението, като прекъсне токът - спира и интернетът. И оттам децата излизат от обучението и започват да им пишат отсъствия", споделя една от потърпевшите. 
На този фон жителите на селото плащат сметки, в които е калкулирана услуга, която липсва. Кметът на селото нееднократно е подавала сигнал до електроразпределителното дружество.

 

 

"Проблемът възникна през 2020 година. Продължават множеството частични токови удари в различни части на денонощието. Многократно съм писала писма до енергото, но от там се оправдават, че електропреносната мрежа е дълга и прелетните птици често създават проблеми", заяви кметът на селото Красимира Колева. 

От енергото отговориха на запитване на NOVA, в което признават за проблема, който бил, най-вероятно породен от влагата и прелетните птици. Жителите на Козаревец се заканиха да блокират пътя София-Варна, който се намира в близост, ако не им бъде разрешен проблема.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.