Предложението ще бъде представено на министрите на външните работи и отбраната

Брюксел предприема стъпка към създаването на звено от 5000 души за бързо реагиране на ЕС до 2025 г., тъй като блокът се стреми да укрепи отбранителния си капацитет, се казва в документ, с който се е запознала АФП.

Гърция иска да удължи оградата по границата с Турция

Предложението, съдържащо се в прегледа на заплахите, пред които е изправен ЕС, наречен "Стратегически компас", ще бъде представено на министрите на външните работи и отбраната на 27-те държави-членки следващия понеделник от ръководителя на външната политика Жозеп Борел.

Хаотичното напускане на Афганистан от страна на Запада и новият съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, в резултат на който Франция загуби голяма сделка за подводници, засилиха призивите към ЕС да действа по-независимо. Париж е начело на стремежа за по-голяма "стратегическа автономия". Но източните членове на ЕС се противопоставят на разхлабването на връзките със съюзника си Вашингтон, който те смятат за основна опора срещу Русия.

Мраморно море е обявено за специална защитена природна зона

"Трябва да сме в състояние да отговорим на непосредствени заплахи или бързо да реагираме в кризисна ситуация, например спасителна и евакуационна мисия или стабилизираща операция във враждебна среда", се казва в проектоверсията на документа. "За тази цел ще разработим Капацитет на ЕС за бързо разгръщане, който ще ни позволи бързо да разгърнем модулни сили с численост до 5000 военнослужещи, включително сухопътни, въздушни и морски компоненти."

За първи път Борел направи предложение за сили с численост 5000 души през март, но някои столици се колебаят дали това няма да увеличи напрежението в слабо нразгърнатите армии. В проектодокумента се призовава новият капацитет да се основава на подобна, по-малка по мащаб система, стартирана преди повече от десетилетие, но така и не разгърната поради липса на политическа воля. В документа се казва, че силите трябва да започнат да се обучават от 2023 г. и да станат "напълно оперативни" до 2025 г.

Руският министър на отбраната: НАТО не са готови за диалог за европейската сигурност

Лидерите на ЕС ще обсъдят предложенията по-късно през годината, преди блокът да се съгласи с окончателния вариант през март следващата година. Широкообхватният проектодокумент включва и планове за засилване на влиянието на блока по света, включително и за увеличаване на военноморските сили в Индо-Тихоокеанския регион. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС