От 2011 съществува 12,5-километрово съоръжение

Гръцкото правителство иска да удължи оградата по гръцко-турската граница в района Еврос, показват дипломатически инициативи на гръцки представители в Брюксел, за които съобщава в. „Катимерини”.

Армията ще подпомага МВР в охраната на границите с Гърция и Турция

Министърът на миграцията Нотис Митаракис е изпратил писмо до еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон в началото на октомври за проучване на възможността ЕС да финансира гръцките планове за удължаване на стената.

Митаракис е информирал Йохансон за намерението на Гърция да включи изграждане на нови изкуствени преграждения във финансовата рамка за 2021-2027 г.

Йохансон обаче е отхвърлила гръцкото искане в писмото, което изпраща в отговор, като посочва, че съгласно Шенгенското споразумение Гърция има задължение ефективно да охранява границите си. Тя изразява готовност да финансира покупката и поставянето на границата на технологично оборудване за наблюдение, но не и да покрие с европейски фондове цената на изграждането на нова ограда.

Хиляди на протест в Полша срещу изтласкването на мигранти в Беларус (СНИМКИ)

Ръководството на гръцката полиция и министерството за защита на гражданите от месеци разполагат с предложение за строежа на допълнителни 35 километра ограда по границата между Гърция и Турция, казват източници. Според идеята оградата следва да покрие участъка от Димотика до Тихеро, където река Марица служи като естествена граница. Този участък се отчита като най-натоварен за миграцията.

От 2011 г. съществува 12,5-километрова ограда по границата, а наскоро завърши и строежът на 27,5-километрова ивица, напомня „Катимерини”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА