От МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че да бъде запазена

Мигащата зелена светлина на светофарите в София ще бъде запазена, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във Facebook.

През 2016 г. тя бе въведена от Столичната община, а впоследствие - възприета и от други градове в страната. Данните показват, че иновацията намалява броя на катастрофите. Затова от 2017 г. СО настоява за промяна в наредбата на Министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации, посочва Георгиев.

Край с предупредителното мигане на светофарите в София

В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на светлината, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали, отбелязва председателят на СОС.

В резултат на активната намеса на Столичната община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, от МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите, информира председателят на СОС.

 

Мигащата зелена светлина на светофарите не успя да намали пътните инциденти. Това заяви в ефира на предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS експертът от Европейския център по транспортни политики Диана Русинова. По думите й, ако въведението имаше необходимия ефект, то щеше да бъде прилагано и в други европейски страни.

„България е подписала Виенската конвенция, чиято основна идея е правилата за движение да бъдат уеднаквени навсякъде. В страни като Германия, Франция няма подобно въведение. Не виждам и у нас то да е дало сериозни ползи. Ако ще се изменя нещо, нека то да се случи по правилния начин. Не може да призоваваме водачите да спазват правилата, а самите ние да ги нарушаваме. Освен това, стои въпросът как ще се ориентират шофьорите от другите страни, идващи у нас”, обясни тя.

Диана Русинова коментира още, че по-добрата алтернатива на мигащата зелена светлина са броячите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА