Излекуваните - повече от новозаразените

Нови 3 869 случая на коронавирус у нас. Заразените са установени след направени 41 242 теста. Това означава, че процентът на положителните проби е 9,38, сочат данните на Единния информационен портал. От новозаболелите 84,98% не са ваксинирани.

Починали с инфекцията за последните 24 часа са 121 души. Излекуваните от COVID-19 за същия период са 4 193.

Хоспитализирани са общо 7 737 души, от които 767 са в интензивни отделения.

Поставените дози ваксина за изминалото денонощие са 22 153.

Д-р Гергана Николова: Смъртността в България остава висока

Въпреки че според здравните власти страната ни излиза от пика на четвъртата вълна, натоварването на системата все още е съществено, казва д-р Гергана Николова.

„При нас все още не се усеща намаляване на натиска. Напротив, поне при мен 90% от пробите, които назначавам, са положителни. В тази битка ние сме единствените в окопите. Нашето лекарско съсловие - ние останахме сами”, посочи тя.

Натискът остава висок и върху болничната система, твърди пулмологът д-р Симидчиев.

„В момента сме малко под 8 000 пациенти в болнични заведения, от които 10% са в интензивно отделение, тоест, доста висок процент, което значи, че системата въобще не е разтоварена. Този вирус зависи изключително много от поведението на хората. Ако то се промени, няма да имаме бързо спадане, а бавно - ще имаме плато, което ще разшири много пика”, уточни медикът.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.