Все повече компании преминават към електричество от ВЕИ и има защо

Зелената енергия не е нова концепция, но е гарантираното бъдеще. Светът бавно, но твърдо преминава към използването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като постепенно все повече компании се преориентират в тази посока и търсят нови възможности да си осигурят 100% чиста енергия.

Какво е зелена енергия

Това е обобщаващ термин за електричество, което е генерирано от естествени източници, които са напълно възобновяеми или неизчерпаеми. Има много различни възобновяеми енергийни източници. Такива могат да са слънчевите лъчи, течаща вода, вятър, които са широко известни. Има и други ВЕИ мощности като геотермална енергия, биомаса и т.н.

За да бъде определен за „зелена енергия“, даденият източник не трябва да генерира замърсяване при използването му. Също така трябва да е напълно възобновяем, каквито са слънчевите лъчи, водата, вятърът и др.

Плюсове за хората и бизнеса

Зелената енергия набира популярност заради множество предимства. Най-важното е, че не генерира вредни емисии, което е от ключово значение за устойчивото бъдеще на планетата. От години водещи учени и организации по целия свят призовават държавите за по-бързо преминаване към зелена енергия, тъй като климатичните промени може да доведат до непреодолими проблеми.

Голяма част от вредните емисии се генерират именно от производството на енергия. Затова навлизането на ВЕИ ще е от голяма полза и ключово значение в близко бъдеще. Извън очевидните предимства като намаляването на вредните емисии и подпомагането на борбата с климатичните промени, зелената енергия има и други ползи както за хората, така и за бизнеса.

Комбинацията от нарастващо търсене на енергия и все по-амбициозни цели за намаляване на емисиите насърчават инвестициите във възобновяеми източници. Същевременно компаниите, които демонстрират ангажимент за намаляване на въглеродния си отпечатък и преход към устойчиво развитие печелят все повече внимание, както от страна на своите клиенти и потребители, така и от потенциални инвеститори.

Бизнесът обича зеленото

Дълго време се смяташе, че бизнесът е сред основните противници на бързото навлизане на зелената енергия заради скъпите инвестиции. Всъщност много компании, особено сред по-големите, са сред най-големите и активни привърженици на ВЕИ мощностите. Данни на BloombergNEF показват, че само през 2020 г. корпорациите в САЩ са увеличили купуването на ток от ВЕИ с 18% и то на фона на всички трудности заради пандемията.

Една от основните тенденции, които са очертани от проучването е, че все повече големи компании от всякакви индустрии подписват договори за използване на електричество от ВЕИ. Те осъзнават ползите от зелената енергия, които в дългосрочен план означават по-добро оптимизиране на разходите, както и подобряване на корпоративния имидж.

Според данни на Евростат, към 2019 г. средно около 18,8% от енергията в страните-членки на ЕС идва от ВЕИ. За България това е 21,5%. Именно в Европа се отчита огромен ръст на търсенето на т.нар. PPA договори. Това са частни дългосрочни договори за покупко-продажба на електроенергия. Те се сключват само за доставка на енергия от ВЕИ, като много често са в основата на финансиране на нови проекти, които чрез тези договори получават гарантиран доход за години напред. Предимство за компаниите пък е, че също получават енергия на гарантирана цена, която е по-ниска от борсовата и имат стабилност и предвидимост на разходите си за електричество.

Проучването на BloombergNEF показва, че през 2020 г. обемът на PPA договори в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) е почти три пъти по-голям спрямо 2019 г. Испания е дадена за пример като страна с множество соларни и вятърни ВЕИ проекти, които са довели до едни от най-ниските цени в Европа. Само в страната компаниите са сключили РРА договори за 4.2GW зелена енергия през 2020 г. спрямо 300MW година по-рано. Търсенето на РРА е голямо, като някои големи корпорации дори купуват такива договори в други страни, за да намалят общите си вредни емисии другаде.

Всичко това е ясен признак, че търсенето на електроенергия произведена от ВЕИ мощности и съответно проектите за създаването им, ще са гореща тема с много голям потенциал за развитие през следващите години.

В България вече също има възможност за сключването на такива дългосрочни договори за покупка на електроенергия. Те се предлагат от ТОКИ, която е лицензиран търговец на електроенергия, в партньорство със свързани компании от групата на Реналфа АД - водещ инвеститор в ВЕИ областта. ТОКИ е и единственият към момента търговец, който предлага структурирани услуги по посредничество и администрация на PPA у нас. Чрез тях българските компании имат възможност да си осигурят дългосрочни доставки на зелена енергия на достъпни цени и да са напълно готови за прехода към ВЕИ, който предстои за всички.