Директори настояват за присъствено обучение на големите ученици

Здравното и образователното министерство се отказаха от идеята училищата сами да плащат за изследванията на големите ученици. Вместо това се търси вариант за поръчки на друг вид безплатни тестове- с проба от носа. Така според просветния министър Николай Денков ще има възможност за по-бързи доставки. За да се ускори процесът от МОН отпуснаха близо 13 милиона лева от бюджета си, предвидени за ремонти на училища и детски градини. Те трябва да осигурят тестването на учениците от 1-ви до 12 клас до края на годината.  Директори на училища са притеснени, че учениците от горните класове са се задържали вкъщи твърде дълго и настояват за присъствено обучение - дори и на ротационен принцип.

МОН дава близо 13 милиона лева от бюджета си за тестове

 „За мен 5,6 и 7 клас трябва да се върнат. 12-ти клас също, защото при тях учебната година е много кратка - на практика, април месец приключваме с обучението и изпитванията и те се готвят за държавни зрелостни изпити вече.”, коментира директорът на 23-то СУ „Фредерик Жолио- Кюри” Нина Чанева.

Без достатъчно налични тестове обаче големите ученици няма как да са в училищата, заяви министър Денков. Засега от поръчаните 3 милиона теста са пристигнали по-малко от милион.  По думите на министъра има сериозен проблем с доставките. За да се ускори връщането, образователният и здравният министър обсъждат тестовете за големите ученици да са различни от тези на малките. „Самите ученици си взимат проба от носа, в самото началото, без да се бърка навътре в ноздрата. Това е тест, който може да се прави самостоятелно, отново в класните стаи”, допълни Денков.

Денков: Обмисляме въвеждането на друг тест за големите ученици, за да се върнат в клас

Съпротивата срещу всеки вид инвазивен тест е голяма, както при родителите, така и при учителите, казват директори. „Ние имаме подобни тестове за учители - не в носа, в устната кухина се бъркат, и отказват такива тестове. Убедена съм, че ще има родители, които ще ги откажат”, каза още Чанева.  

Родители искат първо да видят какъв точно ще е тестът, преди да подпишат декларацията за съгласие. Тестването ще остане единствен вариант за присъствено обучение, категоричен е проф. Денков, поне докато повечето области у нас са в червената зона. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 хиляди.

От МОН отчетоха ръст на имунизираните учители. С ваксина вече са близо 50% от преподавателите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.