Има задържани

Безредици в Нидерландия в нощта срещу неделя. Те не бяха толкова мащабни колкото в петък, но протестиращи срещу мерките против коронавируса подпалиха велосипеди в Хага. Те хвърляха камъни срещу полицията. Има много задържани.

Най-малко 20 ареста и 7 ранени на митинга в Ротердам срещу ограниченията

Същевременно в Амстердам се проведе мирна демонстрация. Недоволни от ограниченията преминаха през центъра на града. Те се събраха въпреки че властите забраниха митинга. Протестиращите носеха плакати "Тук стана като в Китай" и "Без тестове - няма вирус". На седмична база новите случаи в Нидерландия са по 18 хиляди на ден, но броят на починалите е значително по-нисък от този в България - под 30 души за денонощие.

Протести в Нидерландия заради обявения от премиера частичен локдаун (ВИДЕО)

"Ние сме в един от най-тъмните периоди на нашата история. Изключваме хора от обществото на базата на личния им избор по медицински въпроси. Наказваме ги, защото са избрали нещо друго. Имаме дълга и тъжна история на изключване на групи от обществото", заяви Франк Рюзинк, предприемач от Амстердам.

"Кое е доброто решение ли? Да се окаже помощ на частния бизнес. Те трябва да плащат наем. Трябва да си плащат и данъците. Това не се отменя, когато мерките спрат работата им. Помогнете на тях”, посочи Питер Картон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.