Коментар на Саша Безуханова, Мирослав Севлиевски, Андрей Райчев, Димитър Ганев и Петър Курумбашев

Изборният резултат е вследствие на решение на българския народ, взето много отдавна. Това каза в ефира на NOVA  социологът Андрей Райчев. По думите му с този акт и ако успее да се състави правителство революцията приключва.

„България ще започне друг епизод от живота си. В цялата тази борба обаче Радев получи страшен удар от партията, която го беше издигнала. Сега важен е въпросът дали новият президент ще успее да изгради отношения с доскорошния лидер на БСП Корнелия Нинова”, обясни той. Социологът Димитър Ганев прогнозира, че вторият президентски мандат на Радев ще бъде напълно различен от първия.

„Радев влиза във втория си мандат с нагласите за едно невраждебно правителство, като се предполага, че ще трябва да изгражда един позитивен дневен ред. Ще се държи по съвсем различен начин”, смята още Ганев.

Бизнесдамата Саша Безуханова допълни, че новият стар държавен глава ще трябва бързо да намери формулата за диалог, както и да намери правилните послания, към хората, които не са представени в парламента.

 

 

„България има нужда да навакса с политики. Той ще се позиционира като копилот на един сложен като конструкция кабинет”, каза още Безуханова.

Като хубав ден за демокрацията определи Петър Курумбашев победата на Радев на балотажа. „Важно е дали ще владее инициативата и какви ще са първите му ходове”, допълни той.

Мирослав Севлиевски добави от своя страна, че изборните резултати на Радев от балотажа се дължат до голяма степен на нежеланието на хората ГЕРБ да бъдат на власт.

„Борисов смяташе, че има окончателни победи. Дано Радев да не смята така”, коментира още той.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.