Специалистът по пътна безопасност Диана Русинова пък поиска оставки

Причините за катастрофата на "Струма" може да са много. Кой разреши да се осъществява пътнически превоз на деца през нощта? По закона за автомобилните превози това е забранено. Кой разреши на автомобилите от кариерата да се включват на скоростния път? Трябва да им се направят отбивни маршрути. Целия район е запрашен". Това сподели Красимир Георгиев, председател на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в студиото на "Твоят ден". 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

По думите му возилата от кариерата ръсят пепел и инертна маса. "Наслоилият се прах, примесен със ситния дъждец и е образувал тънък филмов слой на пътната настилка. Той ще има значение при установяване на причините", коментира експертът.

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ)

Георгиев попита какво обезопасяване има на този скоростен път. По думите му искарата за огъня може да дойде както от двигателя, така и от акумулатора. 

Той отхвърли версията заспиване, ако шофьорът е спирал наскоро на бензиностанция и допълни, че е могло да се преспи преди да се тръгне на път.

От своя страна експертът по пътна безопасност Диана Русинова заяви, че бездействието на изпълнителният директор на Автомобилна администрация е довело до тежки пътни инцидента това лято. "Ако този човек има мъжество, още днес да си подаде оставката. Има директива, която задължава превозните средства, които имат тахограф след 12 ч. да почиват на всеки три часа. Това не е транспонирано в България. Не се осъществява контрол по отношение към претоварените автомобили", обясни тя.

Русинова иска оставката на дирекция "Пътна безопасност" към АПИ. "От години няма маркировка в участъка. Години наред не реагира никой за незаконното включване от кариерата", подчерта тя. И призова президентът да инициира независимо разследване.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.