Софтуерът изгражда триизмерен модел на сканираното око на човек

Пациент от Лондон стана първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, предаде Франс прес, позовавайки се на болницата в британската столица, която извършва интервенцията.

Микророботи ще разнасят лекарства вътре в човешкия организъм

Стив Вързи "ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око", се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания "Мурфийлдс" преди операцията.

Използването на 3D печат дава възможност да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

"Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това", казва пациентът Стив Вързи, който е 40-годишен инженер от Лондон.

"Когато излизам от вкъщи, често се поглеждам втори път в огледалото и не харесвам това, което виждам", споделя още той, и допълва, че новото око, което е тествал по-рано през месеца, е "фантастично".

Разбиха нелегална работилница за производство на оръжие с 3D принтери (ВИДЕО)

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина - тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия. След това те се поставят и оцветяват. С 3D версията е достатъчно просто сканиране на окото. Софтуерът изгражда триизмерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се произвежда по-бързо, полученото по този начин изкуствено око изглежда по-естествено.

Според "Мурфийлдс Ай Чарити" над 8 милиона души по света имат очна протеза вследствие на деформация, заболяване или травма. Организацията отбелязва, че техниките за производство са се променили малко за петдесет години.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.