Експерти искат въвеждането на задължителен PCR за всички пристигащи у нас, независимо дали са с ваксина

Новият вариант на коронавируса – Омикрон, може да рестартира пандемията с нова сила, ако не се вземат мерки. Засега новият вариант протича по-леко от Делта, но пък за сметка на това заразява в пъти повече хора за по-кратко време. Такива са първите наблюдения на български лекари, работещи в Южна Африка. А заради новите ограничения и спрените полети, наши сънародници останаха блокирани с часове на континента. На този фон експерти у нас настояха за задължителен PCR тест за всички, пристигащи в България, дори да имат сертификат.

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Новият вариант вече показва първи разлики в клиничната картина спрямо предишни варианти, наблюдава д-р Стойкова - педиатър, работещ от години в ЮАР.

„Преминава по-леко. Болно гърло, висока температура и суха кашлица. Разбира се, с обща отпадналост. Не са толкова чести случаите със загуба на вкус и мирис, което беше типично за останалите варианти”, обясни д-р Нели Стойкова.

Лекарите вече са в готовност за нова вълна в Африка, тъй като броят на заразените с Омикрон расте с голяма скорост.

3 020 новозаразени и над 200 починали с COVID-19 у нас

„Този вирус ще се разпространява много бързо и това засега виждаме. По-млади хора засяга, но не протича толкова тежко и досега няма смъртни случаи”, обясни д-р Стойкова.

А българите, живеещи в Южна Африка, се готвят за въвеждане на нови ограничения.

„До една седмица президентът ще реши дали ще има някакви по-стриктни мерки. Няма да е така, както беше преди година и половина - абсолютно локдаун”, заяви Антония Биолчева.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев този път държавите са започнали по-бързо секвенирането на проби в сравнение с предишни варианти, за да не допуснат Омикрон да стане доминиращ. 

„Това е нов вирус, който на практика може да рестартира пандемията във вида, в който тя беше в началото. Реакцията беше в рамките на 36 часа за разлика от Делта варианта, когато отговорът на държавите беше отложен някъде около 2 месеца”, заяви д-р Александър Симидчиев.

Пълното затваряне на граници е крайна мярка, смята директорът на Института по молекулярна биология към БАН. Но строг граничен контрол трябва да има дори за хората със сертификат.

„Със сигурност трябва на всеки, който влиза в държавата, да му се прави PCR тест, да прекара 48 часа карантина, докато не излезе резултатът”, смята проф. Ива Угринова.

Десетки държави спряха полетите от Южна Африка и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на Омикрон. Така много наши сънародници останаха блокирани заради анулирани билети. Тази сутрин 10 българи все пак успяха да излетят от континента с помощта на румънски евакуационен полет. Очаква се по-късно днес българите да пристигнат у нас.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.