За довършването ѝ обаче има нужда от средства

Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в бургаското село Баня. Изграждането на болницата вече е в ход. От единствения по рода си у нас рехабилитационен център обаче спешно имат нужда от още средства за довършването на помещението. Къде и как зимуват ранените костенурки - разказва Николай Василковски.

Когато есента оголи дърветата, паднат първите слани и температурите се понижат, костенурките се заравят под земята. Това са направили и многобройните пациенти в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки. Ива Лаловска ни показва зимовището - специално обособен участък с горска шума, където повече от 30 костенурки вече спят зимен сън.

„След като всички са влезли и са се заровили, ние затваряме, за да не излизат. По време на зимен сън не трябва да излизат, защото губят енергия и става лошо за тях”, обясни тя.

В центъра в село Баня се лекуват над 300 костенурки годишно. Обгорени при пожари, ударени от автомобили, земеделска техника или пострадали от човешка ръка. Заради раните си някои остават тук завинаги. Тези с най-тежките поражения имат нужда от постоянна грижа и няма как просто да бъдат оставени в зимовището. Докато се изгради специализирана лечебница, те по принуда са настанени в залата за презентации на центъра.

„Залата не е пригодена за това. На нас ни е нужда операционна, маса за манипулации”, посочи Лаловска.

Всичко това засега се прави на няколкото ученически маси, разказва Ива, докато сменя превръзката на ранена от автомобил костенурка. „Част от черупката ѝ липсва, заради което не можем да я пуснем. В природата костенурки с липсваща част стават жертва на хищници. Тя няма механизъм да се справи по друг начин с неприятеля. Костенурките са много издръжливи. Виждала съм такива с рани, несъвместими с живота. Вероятно имат нисък праг на болката”, смята тя.

Строежът на така нужната болница е в ход. Събраните до момента средства от дарители обаче не стигат. Затова от центъра търсят помощ. Всеки би могъл да подпомогне изграждането на лечебницата. Начините са посочени на сайта на организацията и в нейната Facebook страница.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.