Десетки бяха ранени, предимно с тежки изгаряния

Броят на загиналите след изригването на вулкана Семеру в индонезийската провинция Източна Ява през уикенда нарасна на 39 души, предаде ДПА, като се позова на представител на екипите, издирващи пострадали и оцелели. Все още се издирват 12 души, обявени за изчезнали.

Лошото време затруднява спасителните дейности след изригването на вулкана Семеру

Изригването накара хората в района Лумаджанг да избягат от домовете си, след като в небето се издигна огромен стълб дим, а по склоновете на вулкана се стече лава. Десетки бяха ранени и получиха тежки изгаряния, а повече от 4 000 души трябваше да напуснат домовете си заради бедствието.

Индонезийският президент Джоко Уидодо, който посети мястото вчера, обеща да премести повече от 2 000 семейства на по-безопасни места, където ще бъдат построени нови къщи.

14 жертви след изригването на вулкана в Индонезия

Вулканът с височина близо 3 700 м се намира в националния парк "Бромо Тенгер Семеру". Той изригва няколко пъти през изминалите 12 месеца. Това е най-високата планина на остров Ява, където живеят 145 млн. души. Индонезия се намира на Тихоокеанския огнен пръстен - район, известен със сеизмичните си трусове, в който има около 128 активни вулкана.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА