Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол

Дирекция за национален строителен контрол сезира ВАП за незаконосъобразни действия на главния архитект на София. Това съобщиха от ДНСК.

Главният архитект на Столична община е издал нищожно разрешение за строеж (РС), с което е направен опит да се промени статута на временна пътна връзка за село Мрамор при строежа на Северна скоростна тангента.

ВАП иска спешна проверка на магистралите и първокласните пътища в страната

Повод за проверката е искането на Агенция „Пътна инфраструктура“ за свикване на Държана приемателна комисия за строеж „Път II-18 Софийски околовръстен път в участъка от км 0+780 до км 6+308.17“. Приложено е и разрешение за строеж, издадено от главния архитект на Столичната община. Строежът е определен като пета категория. Разрешението е издадено в нарушение на изискванията за компетентност, пълна липса на правно основание и предмет, съобщават от ДНСК. Това са тежки и радикални пороци, които водят до неговата нищожност, добавят оттам. Същевременно в ДНСК е постъпило и писмо от Върховната административна прокуратура за извършване на проверка на състоянието на пътен възел Западна дъга - Северна скоростна тангента, отбивка за село Мрамор-София.

Съгласно ЗУТ по време на строителството могат да се правят временни пътища за нужди, свързани с организация и механизация на строителството, с разрешение на органа, който издава разрешението за строеж. Тези строежи (временни пътища) не представляват самостоятелен обект според ЗУТ. За тях не се издава разрешение за строеж и се премахват непосредствено преди въвеждане в експлоатация на обслужвания от тях основен строеж.

Спряха строеж на плаж „Бутамята“ в Синеморец

В конкретния случай временният път е част от проектната документация към РС № РС-54/29.08.2016г., издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройството за обект: „Път II-18 Софийски околовръстен път в участъка от км 0+780 до км 6+300“, с подобекти: 1. Директно трасе от км 4+033 до км 4+437; 2. Директно трасе от км 4+900 до км 5+920; 3. Пътен възел „Северна скоростна тангента“; 4. Пътен възел „Стефансон“; 5. Улица „Гара Волуяк“.

Път II-18 Софийски околовръстен път е Републикански път и само министърът на МРРБ е компетентен да издаде разрешение за строеж. Всяка промяна на този строеж или на предназначението му е от компетентността на министъра, а не на главния архитект на Столичната община.

За РС № Б-137/09.10.2020 г. на главния архитект на Столична община липсва предмет и правно основание за издаването му. В него строежът е определен като пета категория без да са посочени законовите разпоредби квалифициращи го като такъв. На две места е записано „без СМР“, което е в противоречие с текст в същото разрешение за строеж: „разрешава се на Столичната община да извърши строително-монтажни работи“. От така съставеното разрешение за строеж не става ясна волята на издателя на административния акт по отношение на предмета и не може да се направи преценка какво в действителност е разрешено да се извършва, отбелязват от ДНСК.

Промяна на предназначение по смисъла на ЗУТ се допуска само на самостоятелен строеж или реална част от строеж. Временният път не се въвежда в експлоатация, а подлежи на премахване. Трябва да се отбележи, че в конкретния случай „временната пътна връзка“ не съвпада и с предвижданията на действащия подробен устройствен план.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.