Законът предизвика вълна от негативни реакции

Русия увеличи значително правомощията на своята полиция с нов закон, гласуван днес в Държавната дума, предаде ДПА.

Новите правила разширяват правата на полицаите, които вече ще могат по свое усмотрение да обискират жилища и да влизат в автомобили. Превозните средства ще могат да бъдат отваряни в отсъствието на собственика, ако "има основания да се смята", че може да бъде осуетена терористична атака или че това е необходимо за гарантирането на обществената сигурност.

Русия с полицаи-роботи от 2030 година

Законопроектът бе одобрен на първо четене през декември миналата година. Тогава формулировките за употреба на огнестрелно оръжие, които впоследствие бяха премахнати от проекта, предизвикаха смайване в обществото. Те предвиждаха полицаите да стрелят при извършване на арест, когато задържаното лице предприеме "някакво действие", което може да бъда възприето като заплаха за нападение.

И сега критици казват, че полицията ще има големи права по отношение на гражданите и тяхната собственост, без да се посочват ясни основания за това. Дейци на опозицията констатират, че новото законодателство създава предпоставки за консолидиране на произвола на полицията в Русия. Политологът Фьодор Крашенников изрази подозрение, че законодателната промяна се прави с цел предотвратяване на опозиционни протести.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА