В България шофьорите се тестват за наркотици с полеви тест DrugCheck 3000

Преди време ви разказахме как хапче без рецепта може да те прати в ареста. Разследването, в което ви показахме множество експерименти с DrugChek, получи голям обществен отзвук,като спечели и награда. В първа част освен експерименти видяхте мнението на експерти и защо е необходимо преразглеждане на наредбата, регламентираща правенето на DrugChek, който установява дали шофьорът е под влияние на наркотични вещества. Днес ви срещаме с още потърпевши, които застанаха пред камерите ни.

Оказа се, че тестовете с DrugChek 3000 са много чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите експерименти, които направихме пред експерти и заснехме с камера. За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта.

В листовките на тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите, не е посочено, че има проблем с шофирането, което наистина е така. Само,че тези лекарства реагират на опиати при полевия тест, защото съдържат кодеин. Съдържанието е в много малки дози от 8 до 20 мг в различните лекарствени продукти.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Как лекарства без рецепта могат да ни пратят в ареста (ВИДЕО)

Потърсихме коментар от една от фармацевтичните компании, която произвежда едно от лекарствата  за главоболие. То се предлага без рецепта и е за деца над 14 години. Становището на компанията е, че не смятат  че предлаганите от тях продукти са наркотични вещества и не е правилно да се третират като такива. Показахме ви също, че положителен резултат дава и употребата на други лекарства. Тези, които се изписват със зелена рецепта-бензодиазепини. Статистиката сочи, че само психиатрите изписват такива рецепти на над 200 000 души в страната ни.

Видяхте също и разкази на потърпевши. Сега ви срещаме с още шофьори, попаднали в криминалната хроника след направен тест с DrugChek. Сред тях е Михаил Илиев от Бургас. Преди няколко месеца след рутинна проверка на пътя, се оказва в ареста, а след това без шофьорска книжка.

„Бях спрян за рутинна проверка от страна на органите на КАТ, като полицаите пожелаха да дам проба за алкохол и за наркотици. Не се притесних. Съгласих се и дадох съответните проби. За алкохолът беше отрицателна. Другата проба наистина ме потресе. Уредът показа, че в организма ми има метамфетамини“, разказва Михаил.

Той не се колебае и дава кръвна проба. Следва арест, и отнемане на книжката в продължение на месеци.

„За цялото това време съответно аз бях без книжка и без работа. Накрая, когато получаваш документите си обратно, системата на МВР изисква да си платиш и медицинския тест в размер на 116 лева“, разказа Михаил. Той твърди, че единствено е употребява хапчета за главоболие.

Без доходи вече 5 месеца е и Милен Лаков от Горна Оряховица. Мъжът, който е криминално проявен, твърди, че в този случай не е пристъпил закона.

„Върнах се от път с камиона, болеше ме зъб, пих две обезболяващи и тръгнах към центъра на града. По пътя ме спряха за рутинна проверка. Казаха ми, че трябва да ми направят проба за наркотици и отидохме в полицията. Отчете ми бензодиазепин.“, разказва Милен.

Веднага след като е освободен от ареста Милен решава да си направи независим тест в частна лаборатория.

Какво се е случило, когато мъжът е опитал да си потърси правата - гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.