Зам.-председателят на ДПС коментира решението на партията си да не подкрепи мораториума

"Безусловно токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина и ДПС ще бъде на тази позиция, както и останалите партии, предполагам”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на въпрос защо партията му не подкрепи мораториума на НС върху цената на тока, парното и водата.

По думите му въпросът е как да се спре поскъпването. „Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт, нито върху решения на независими регулатори”, посочи той.

Какви рискове крие решението за замразяването на цените на тока

Цената на тока може да бъде спряна, но по законен начин. „Това може да стане с изменение на два члена в Закона за енергетиката. Мисля, че това са член 31 и 35. В единия от тях става въпрос за промяна в обстоятелствата и КЕВР трябва да преразгледа решението си”, категоричен в Цонев.  

ЕРП-ата биват компенсирани от държавата за разликата в цената на която купуват енергия и на която я продават. „Дългосрочното решение за поскъпването на тока трябва да бъде предшествано от анализ и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат нужда българските граждани, трябва да стане сега. Но поскъпването на тока не може да стане с мораториум на НС върху независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете”, заяви той. И призова: „Нека се учим от грешките си и да помагаме на хората със законови средства". 

Депутатите замразиха цените на тока, парното и водата, кабинетът поиска корекции (ОБЗОР)

„Всички сме категорични, че цената на тока за хората не трябва да расте. Поне не тази зима. И поне не така рязко. Но това трябва да стане по начин, който няма да доведе до санкции”, подчерта Цонев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.