КЕВР отмени заседанието си

Хаос заради цените на тока, парното и водата. Депутатите наложиха мораториум върху тарифите им и решиха сметките ни да се изчисляват по старите цени, които са от 1 януари тази година. Това върза ръцете на Комисията по енергийно и водно регулиране, която именно днес трябваше да обсъди нови по-високи цени на тока за бита. Резултатът беше безпрецедентно заседание на КЕВР, което продължи едва няколко секунди и приключи, защото няма право да реши нищо.

Скоро след това от Министерския съвет признаха, че така гласувания мораториум - без срокове и със стари цени - може да създаде хаос. И в НС извънредно се събра парламентарната енергийна комисия, за да внесе корекции.

Искрата в пленарната зала пламна с идеята за временна комисия, която да се занимава с цената на тока.

„Едни независими-зависими органи, решили да вдигнат цената на тока на българите в най-бедната държава в Европа. В първия ден на кабинета те решават, че трябва да вдигнат цената на тока на гражданите”, заяви Атанас Михнев от „Продължаваме Промяната”.

Опозицията веднага възрази. И видя намеса в работата на енергийния регулатор.

„Старо парламентарно клише е, че когато искаш да отложиш нещо, създаваш временна парламентарна комисия”, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Хората може и да чуят това, което казваме, но като си получат сметките за ток, ще им стане лошо. Нищо, че ще имаме временна комисия по въпросите с енергийната криза”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

В отговор от БСП им се скараха.

„Докато вие тук демагогствате, хиляди хора остават на улицата, без работа, защото предприятията в България не могат да си платят тока”, заяви Филип Попов от БСП.

„Възраждане” чуха призива на левицата и обявиха, че дават подкрепата си.

„Има много бързи и лесни механизми за преодоляване на очаквания скок на цената на тока”, смята Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Заради цената на тока спешно в парламента дойде и вицепремиерът Корнелия Нинова. Но даде обещание само в кулоарите. 

„Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, но да не допуснем увеличението от 1 януари за битовите потребители”, заяви Корнелия Нинова.

Обратно в зала – високото напрежение обърка 29-годишния депутат от „Продължаваме Промяната” Радослав Василев. Той направи дебюта си на трибуната.  На няколко пъти, той се спря и все пак не успя да продължи мисълта си.

НС замрази цените на тока и парното за бита

След това от ГЕРБ изненадващо поискаха не комисия, а замразяване на цените – на тока, водата и парното на нивата им от 1 януари тази година.

„По този начин наистина ще направим нещо смислено за българските граждани”, заяви Десислава Атанасова.

„Колеги, радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, радвам се, че мислите за българските граждани и ние ще подкрепим”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Мораториумът се хареса не само на „Има такъв народ“, но и на всички други партии. Освен на ДПС.

„Как ви подложиха динената кора и вие се подхлъзнахте. Направихте най-големия популизъм, ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия, ще ги фалирате”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Със замразяването на цените на тока и куп въпроси, депутатите приключиха работния си ден.

Енергийната комисия предложи смяна на срока за замразяване цената на тока

Решението на Народното събрание за мораториум доведе до заседание на КЕВР с продължителност около.... минута. 

„Всички знаете, че има прието решение в Народното събрание, още не е публикувано в „Държавен вестник”, но се обезсмислят всякакви заседания на теми, които са посочени в решението на Народното събрание, така че предлагам да отложим заседанието”, каза Ремзи Осман – член на КЕВР.

С 5 гласа „за” решението беше прието и заседанието закрито.

В същия момент, на метри от КЕВР, приетият мораториум промени дневния ред и в Министерския съвет.

„Ние, от новата коалиция, заставаме на позицията, че по подобен начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото”, заяви Лена Бориславова, говорител на Министерския съвет.

За да се избегне хаос, правителството настоя  за уточнения. Като това колко дълго ще важи мораториумът. За целта стана ясно, че в парламента извънредно ще се събере новосформираната енергийна комисия.

„Или предложение за временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените от 01.01.2022 г., така че да се избегне ново покачване. Или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката, така че да може да имаме по-добър контрол и прозрачност в интерес на обществото”, заяви Лена Бориславова.

Така, час по-късно, започна заседание на енергийната комисия в парламента. Макар и със спорове.

„Заседанието на комисията не е легитимно, не ни уведомихте”, заяви Десислава Атанасова.

Различни мнения имаше и за това какво да правят депутатите с приетия мораториум.

„Приехте едно решение, което с една дума вкара енергетиката в колапс”, каза Рамадан Аталай от ДПС.

„Най-вероятно ще бъде по-разумно мораториумът да действа не от 01.01.2021, а от утре 16 декември”, предложи Румен Гечев от БСП.

От „Демократична България” призоваха това да е първият и последен случай, в който решение се взима толкова прибързано.

„Този тип държавно вмешателство да е по-скоро изключение и няма да стане практика занапред”, предложи Владислав Панев от „Демократична България”.

В крайна сметка се реши мораториумът да има срок – от 1 декември до 31 март догодина. Освен това замразяването на цените ще важи само за битовите потребители. Утре предстои гласуването в пленарната зала.

Какво всъщност решиха депутатите с гласувания мораториум, при валидния в момента вариант за цени със задна дата? Да вземем за пример цената на топлинната енергия, по която плащат абонатите на „Топлофикация” - София. Тя е 98 лева за мегаватчас. Към 1 януари обаче цената била 82 лева. Тоест, ако остане идеята за взимане на старите тарифи, това би трябвало да намали сметките ни.

При тока сериозна разлика в тарифата няма. Ако вземем за пример електро компанията ЧЕЗ, цената в момента е 24 стотинки за киловатчас. Към 1 януари тя е била 22 стотинки. Тоест, почти същата.

Ползата за потребителите от мораториума е, че реално няма да се стигне до увеличението с 11 процента, което КЕВР обсъждаше.

А енергийните дружества излязоха с обща позиция срещу мораториума. Те категорично възразяват срещу подобни механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията. Подчертават, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна криза, която може да доведе до невъзможност да плащат задълженията си и да изпълняват инвестиционните си планове. А според тях, това заплашва с колапс цялата енергийна система в България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.