Ще се проверяват сключени договори на стойност 107 милиона лева, обяви министърът

Започва ревизия на дружеството „Напоителни системи”. Новината обяви земеделският министър Иван Иванов. Ще се проверяват договори за 107 милиона лева. Те са дадени за ремонти на дигите в страната. Повод е скъсаната при пороите преди дни дига при река Чая, която се оказа практически незаконна.

Министърът на земеделието обясни, че са получени сигнали за нарушения, сред които и опит за злоупотреба с европейски средства за ремонт на напоителни съоръжения. Според Иванов първоначалните данни показват, че имало непрозрачно възлагане на ремонти. 

Оказа се, че дигата, която наводни района на Садово преди седмица, няма Акт 16 и това я прави незаконна. Още преди да е ясен резултатът от проверката, беше взето решение - оттук нататък парите за ремонт вече няма да бъдат давани на Напоителни системи, а на областните управители.

Преди седмица река Чая скъса дигата на три места и заля  стотици декари земеделски земи край село Катуница. Реколтата беше унищожена, а заради наводнението хората с дни не можеха да преценят щетите.

Дни по-късно проверка установи, че дигата на практика е незаконна. „Има подписан Акт 15, но не е разписан Акт 16. Това означава, че на практика не са приети окончателно, но всички суми по тези договори са разплатени”, обясни Иванов.

Наводненията в страната станаха повод за започване на цялостна ревизия в „Напоителни системи”. По данни на министъра на земеделието има сигнали за нарушения с евросредства.

„Общата сума, за която са подписани договори, е 107 милиона - за диги и изобщо за съоръжения, свързани с напоителни системи - канали, тръби, помпени станции и куп други съоръжения, за които в момента чакам окончателните доклади от съответните дирекции”, добави министърът.

Според Иванов е напълно възможно да има промяна на ръководството на дружеството. Той допълни, че в момента Министерството на финансите проучва и възможностите при необходимост да бъдат отпуснати средства на областните управители, които да бъдат изразходвани за обновяване на съоръженията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.