Те са заснели играта си на видео, разпространено в социалните мрежи

Полицията задържа трима ученици заради опасна игра. Децата натрупали камъни в една от железопътните стрелки на линиите при гара Поповица. По чудо един от пътническите влакове не излезе от релсите.

Случаят е заснет с охранителни камери. На клипа, разпространен от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, се вижда как няколко деца правят опит да повредят железопътната стрелка, минути преди тръгването на композицията от Димитровград за Пловдив. През гара Поповица влакът преминава с над 100 километра в час.

Младежи потрошиха две детски площадки в Бургас (ВИДЕО)

Главен инспектор в НКЖИ- Пловдив Йордан Йорданов споделя, че рискът е бил много голям. "Поставянето на камъни и каквито и да е предмети в обсега на стрелките, може да доведе до дерайлирането на влака и това ще доведе евентуално до жертви и нанесени тежки материални щети. Веднага щом децата са забелязани в обсега на стрелката, е изпратен мобилен екип. Лицата вече са установени", заяви той. По думите му на релсите преди са намирани колове и автомобилни гуми.

Гарата се управлява автоматично и само бързата намеса на диспечера е предотвратила инцидента.  Броени часове след като клипа беше разпространен, полицията установи и задържа извършителите - 3 деца от Поповица. Те са ученици на възраст между 12 и 14- години.

Кметът на Поповица Веска Мирчева разказва, че децата са преселници. "Мисля, че са от съседното село Селци. Тук са закупули къща преди една година. Родителите им често ходят в чужбина и ги оставят при възрастните баба и дядо, без надзор", разкри тя.

С провинилите се деца ще работи Комисията за борба срещу противообществените прояви  на малолетни и непълнолетни. Това е 17 подобен случай за железопътната компания от началото на годината.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.