Вижте какво разказа той

Днес Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той е обвинен в опит да склони прокурор да наруши служебните си задължения по разследването за източване на пари от строежа на автомагистрала „Хемус”.

Според обвинението Стоянов на висок тон се е опитал да склони прокурор да се съгласи с исканията на адвоката на обвиняемия Борислав Колев. А именно - да не се обжалва предишната му мярка за неотклонение „домашен арест" и да му се разреши да пътува извън България. За такъв натиск прокуратурата заговори още преди повече от седмица. Сега директорът на антимафиотите от ГДБОП е с мярка за неотклонение "подписка".

Докато институциите воюват, екип на NOVA тръгна по следите на така наречените „кухи фирми”, през които се твърди, че са минавали парите. Пред камерата на NOVA застана човек, свързан с една от тези фирми. 

Преди няколко седмици в дома на Камен и жена му Нина Тодоринова пристига ГДБОП, за да ги отведат на разпит. Каква е причината - не им казват, но загатват. „Казаха ни: „За фирма „Виндор Монтана". Аз си казах, че сигурно е нещо за Боби”, разказва Камен Иванов.

Обвиниха шефа на ГДБОП в натиск по аферата "Хемус", от МВР без коментар

С единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев, Камен се познава от около 7-8 години. И тогава и сега Камен се занимава със строителство на частно. Колев пък му се представил като данъчен, но и му казал, че може да му намира работа в сферата на строителството.

„Един вид ми е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме единствено да работя и да мога да си прехранвам семейството”, добавя Иванов.

Преди две години Борислав отново потърсил Камен. Този път с ново предложение - да прехвърлят фирма на името на жена му. „Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата  е чиста. Така ми обясни. Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби. Така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите и аз му казах, че няма как да стане. Жена ми да не е бизнесменка”, казва още Иванов.

ЗАРАДИ АМ „ХЕМУС”: Прокуратурата и ГДБОП с взаимни обвинения (ОБЗОР)

Тогава Борислав намерил решение - жената на Камен да подпише пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана” ЕООД. „За да може този човек да подписва договорите. Не познавам този човек. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата и се чудихме кой е този човек. Четем в интернет, че е изтеглил 18-19 млн.”, обяснява Камен Иванов.

„Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка”, добавя той.

До идването на ГДБОП в дома им, Камен твърди, че не подозирал нищо, защото при прехвърлянето Борислав му обещал, че ще му намери работа по строителството на „Хемус”. А Камен щял да може да води и свои работници, от които да печели. И това се случило. „Бях пратил мои приятели и получавах комисионна. За участъка Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах - 50 за вас 5 за мен”, разказва Иванов.

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав, твърди той. А относно милионите – и до днес мъжът на собственичката на фирма, през която се твърди, че са минали милиони, не може да си обясни как обвиняемият е попаднал в схемата.

„Едва ли са при него тези пари. Боби е подложка на някой си. Не на някои си”, добавя той.

Сега Камен твърди, че се притеснява, защото, казва той - бил без вина виновен и то за милиони.

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването за „Хемус”

До момента по разследването са разпитани десетки свидетели, а обвиняем е Борислав Колев. Преди ден брат му заяви, че той не е крайният получател на милионите. Имена пред медиите на каза, но пък се срещна с главния прокурор и вътрешния министър, пред които, казват те, е бил по-конкретен. Ще има ли нови арести и обвинения и ще се разплете ли цялата схема - тепърва ще става ясно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.