Темата се пренесе и в парламента, където имаше разнопосочни мнения

Софийската районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение по аферата „Хемус”, съобщават от Софийската районна прокуратура.

ЗАРАДИ АМ „ХЕМУС”: Прокуратурата и ГДБОП с взаимни обвинения (ОБЗОР)

Досъдебното производство е образувано на 11 декември след подаден сигнал от прокурори. Разпитани са множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на Антикорупционната комисия, съобщават от Софийската районна прокуратура.

Според държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, че на висок тон  Калин Стоянов се е опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия по аферата „Хемус” Борислав Колев. А тези искания са били прокурорът да не внася протест по определената мярка за неотклонение на Колев - „домашен арест“, както и на обвиняемия да му се разреши да пътува извън страната.

Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването”, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото, заявяват още от прокуратурата.

Днес Калин Стоянов е привлечен в качеството му на обвиняем, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в София и Върховната касационна прокуратура.

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването за „Хемус”

От МВР отказаха да коментират съобщението.  Оттам уточняват, че към момента директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ не е бил разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи.

Спорът между Прокуратурата и МВР избухна преди седмици, когато стана ясно, че е имало противоречия между разследващи полицаи и прокурори.

Позицията на МВР е, че са поискани облекчени условия за обвинения Борислав Колев, за да може той да съдейства напълно на следствието.

Темата се пренесе и в парламента, където имаше разнопосочни мнения.

От „Има такъв народ” изразиха резерви към професионалните качества на шефа на ГДБОП Калин Стоянов. „На мен този началник на ГДБОП не ми харесва и много се надявах да го сменят. Той е най-близкият приятел на предишния. Сега всъщност Гешев  го бетонира. Този човек няма да го пипнат при това управление и този министър”, заяви Николай Радулов от „Има такъв народ”.

Според "Демократична България", прокуратурата и МВР трябва да работят съвместно, а не да воюват. 

„За да има резултат в борбата с престъпността, МВР и прокуратурата трябва да работят в екип. Противопоставянето на тези институции обслужва престъпния свят. И съм доста учуден на това поведение на прокуратурата, че вместо да се възползва от оперативната работа на МВР, за да стигне до дъното на истината, започва да разследва тези, които са работили”, коментира Атанас Атанасов от „Демократична България”.

От опозиционните партии също направиха своя прочит. „Ние твърдим, че сме демократична и правова държава и всички трябва да са равни пред закона. В този смисъл всеки, за който има данни, че е нарушил закона, носи своите последствия”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„В този случай ние сме изправени в ситуация, в която виждаме как буквално две групировки, така да ги наречем, с меко казано добросъвестни намерения влизат в сблъсък помежду си. Не виждам на чия страна е законът”, заяви Костадин Костадинов лидер на „Възраждане”.

Стигна се и до определението „война между институциите". А като шеф на Комисията по вътрешен ред и сигурност Атанас Атанасов даде заявка да работи срещу това. „За да изясним по какъв начин ще продължат да работят или няма да работят прокуратурата и МВР. Обезпокояващо е това, че на практика, извинявайте за тежката дума, но ние виждаме война между прокуратурата и МВР”, каза той.

От „Продължаваме промяната”, ДПС и БСП не коментираха темата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.