Коментар на бивш зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт

Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев  и енергийният експерт Мартин Владимиров коментираха в студиото на „Здравей, България” какво ще се случи с цените на тока и парното от 1 януари. 

„Каквото е търсенето, такова е предлагането. Това е нормална пазарна икономика. Вчера „Газпром” постави нов рекорд по доставки на природен газ въобще в историята си. Вярно, че в Северна Европа находищата спадат като количества, но търсенето е по-голямо от предлагането.  Предстоят най-тежките зимни месеци. Над 20% от електроенергията в ЕС се произвежда от газови централи”, обясни Куюмджиев.

Петков: Отпускаме 1,5 млрд. лв. за справяне с енергийната криза

По думите му мораториумът „е откровена глупост”. „Има няколко други начина, по които можеше цената на електроенергията да се задържи. Средната сметка в страната е около 55 лв. Увеличение от 12% означава 6-7 лв. на месец за домакинство, което не е много. Този мораториум за 3 месеца ще струва около 2 млрд. лв. на страната”, каза още бившият зам.-министър на енергетиката.

„Цените на природния газ в момента са изключително променящи се. След 10 декември, когато беше подадена заявката на „Булгаргаз”, имаше рязък скок на цената, след това рязък спад. Има изгледи това предложено увеличение да се запази, ако се спазят пазарните тенденции”,  заяви Владимиров.

Според него българските цени на природния газ остават много по-ниски от средните в Европа. „Когато наложиш мораториум на цената, предизвикваш финансови проблеми в други дружества. Косово направи точно и в момента имат режим на тока”, уточни  Мартин Владимиров.

 По думите му решенията в енергийния сектор трябва да се взимат на базата на подробен анализ на данни. „Не е добре на всеки два дни да променяме методиката за определяне на субсидии за бизнеса. Цяла Европа е в тази енергийна криза”, заключи енергийният експерт. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.