Прекаляваме ли с алкохола?

Без никаква изненада - виното и бирата са най-предпочитаните питиета от българите, след запитване на “Спиритс България”. 75% от участниците са отговорили, че с удоволствие пийват вино. Почти толкова са и любителите на бирата. Спиртните напитки не остават по-назад - 72% от запитаните консумират и твърд алкохол.

На първо място сред любимите спиртни напитки е уискито - 71% предпочитат неговите разновидности да са на трапезата им. И, разбира се, веднага след това се нарежда ракията. И то не коя да е, а домашната такава - изборът на 64% от запитаните. Тази от магазина, обаче, е значително по-малко популярна.

 

 

И още едно интересно наблюдение - около 30% от запитаните са отговорили, че не консумират алкохол всеки ден. Почти същия процент, обаче, пък пият между 50 и 100 грама. Едва 12% си позволяват по-голямо количество алкохол на ден. Повечето българи пият, когато има повод. 48% от анкетираните, обаче, нямат нужда от такъв, за да се насладят на любимата напитка. 

У нас се пие най-много ракия. Това показва изследване на „Спиритс България". Проучването показва още, че 70% от хората си купуват спритни напитки от магазина. В София и големите областни градове хората пият по-рядко от жителите на малките населени места.

Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, обясни в ефира на „Здравей, България" сигурен ли е алкохолът у нас. 

Какво коментира тя гледайте във видеото.

След празниците: Какво съветват диетолозите

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.