Положителни са 10,8 на сто от взетите проби

3616 нови случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Това става ясно от  данните, публикувания в Единния информационен портал. Положителни са 10,8 на сто от направените 33 334 теста.

 

 

Излекувани са посочени 1105 души, а 71 са починалите. Най-много новозаразени са регистрирани в София – 1048 души. В болници са постъпили нови 550 души, с което общият брой на хоспитализираните в момента е 4100. 467 от тях се лекуват в интензивни отделения.

 

 

През последните 24 часа са поставени нови 14 591 дози ваксини. 1 913 988 са българите със завършен имунизационен цикъл, а 272 721 от тях са си поставили бустерна доза ваксина.

Слаб интерес към ваксините в последния ден от годината - това отчетоха работещите пунктове за имунизации в столицата. А вероятна причина според медиците е условието да не се консумира алкохол в деня на ваксинацията. Така поради липсата на желаещи част от пунктовете затвориха по-рано от обявения предварително час. Стигна се до ситуации, в които хора, които все пак са решили днес да се ваксинират, не успяха и си тръгнаха разочаровани.

Виктория и съпругът решават да изпратят старата година по-защитени - като си поставят първа доза от ваксина срещу COVID-19.  Семейството обаче си тръгна без ваксина от „Пирогов”. Оказа се, че кабинетът е затворил. Преди това съпрузите са обиколили още няколко болници, но пунктовете и там не са работили. „Просто е глупаво, защото човек си прави сметка - като очакваш да работи е неприятно, че не работи. С такава нагласа идваш, пък се оказва, че не е така и сега как да знам кога работят”, коментира Виктория.

От „Пирогов” съобщиха за NOVA, че са затворили кабинета заради малкия брой желаещи да се имунизират. А в Александровска болница проблем с онлайн системата е довел до невъзможност за издаване на сертификати.

На пълен работен ден обаче работеше най-новият пункт за ваксинации в София - този към Центъра за спешна медицинска помощ.

„Ще работим до 3-ти януари включително, ежедневно, без почивка и всеки, който желае да заповяда да дойде да бъде ваксиниран. Разполагаме с всички видове ваксини”, заяви д-р Антоанета Цветкова.

Като спешен медик тя е посетила стотици болни от коронавирус, обадили се на 112, заради рязко влошено състояние.

„Лично аз не съм попадала на ваксиниран и заразен с COVID. Неваксинирани има много и с най-различна клинична картина - от лека до много тежка”, казва тя.

И там обаче ваксинираните днес са малко - около 15 души. Елена идва за втората си доза - за да започне новата година с пълен ваксинационен цикъл. Твърди, че условието да се въздържа от алкохол на празника не я притеснява. „Аз по принцип не пия, но дори и да пиех, не мисля, че е голям проблем човек една вечер да не приема алкохол. Здравето е най-важното на първо място”, каза тя.

Онлайн системата за ваксинации от днес вече позволява въвеждане на бустерна доза по новите срокове. За двудозовите ваксини подсилваща доза може да се постави още след третия месец, а при еднодозовата „Янсен” - след втория. Според имунолози няма противопоказания за по-ранно поставяне на трета доза. „До 4-та седмица, по-малко от месец, няма смисъл да се прави трета бустерна доза, но всичко след един месец по-късно от поставена втора игла нататък от имунологична гледна тока е оправдано”, заяви Трифон Вълков.

А според математици новата вълна, предизвикана от Омикрон, вече е започнала у нас. Прогнозата е от 3 до 6 пъти повече заразени в сравнение с предходни вълни.

„Това означава, че ще има хора, които няма да имат достъп до болница и ще бъдат много повече от тези, които са в болница”, каза Лъчезар Томов.

До 10 дни ще се усети и нов натиск към здравната система, прогнозира още той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.