Бустерната доза се смята за едно от най-ефективните средства срещу варианта Омикрон

Делът на пълнолетните в Германия, получили бустерна доза ваксина срещу коронавирус, достигна 47,6 процента, предаде ДПА, като се позова на публикувани днес данни на националния орган по контрол на заболяванията.

Досега са били поставени близо 33,4 милиона бустерни дози, като само вчера те са били около 480 хиляди, съобщи институтът "Роберт Кох".

Третата доза се смята за едно от най-ефективните средства срещу варианта Омикрон на коронавируса, който е по-заразен от варианта Делта.

Към настоящия момент 71,4 процента от цялото население на Германия е преминало през основния курс на ваксинация, което за повечето хора означава, че са получили две дози ваксина.
Около 74,3 на сто от населението имат поне една доза. Германското правителство си е поставило за цел до края на януари да достигне до поне 80 процента, след като отложи първоначалната дата 7 януари.

ПРИЗИВ ЗА ВАКСИНАЦИЯ: Подредиха стадо овце във формата на спринцовка в Германия (ВИДЕО)

Германия се сблъсква с липсата на съпоставими данни за коронавируса заради забавянето на тестването и докладването на новите случаи по време на празничния сезон. Ясно е обаче, че Омикрон си проправя път в страната. Властите обсъждат възможни действия в отговор на очакваното рязко повишаване на случаите като съкращаване на задължителния период за изолация на хора, които имат позитивен резултат на тест за коронавирус.

Правителството вярва, че е въпрос на дни Омикрон да стане доминиращият вариант в страната.
"В момента считаме, че делът на Омикрон в Германия е 25 процента", каза днес говорител на здравното министерство в Берлин. В някои провинции, особено на север, Омикрон вече е доминиращ, допълни той.

Днес бяха отчетени малко под 59 хиляди новозаразени с коронавирус и 346 починали от болестта. Преди седмица тези числа бяха съответно 40 043 и 414.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА