Днес е ден на траур в памет на жертвите от размириците

Бунтовете в Казахстан са били опит за преврат, обяви президентът Касим-Жомарт Токаев. Радикални ислямисти, ръководени от единен център, били в основата на размириците миналата седмица. Това каза Токаев във видеоразговор с няколко държавни глави, сред които и Владимир Путин. Казахстанският заяви, че още не е ясно колко са загиналите в сблъсъците. Вчера местни медии посочиха четири пъти по-висок брой от официално обявения. Според Токаев, Казахстан скоро ще даде на международната общност доказателства, че организирани терористи са водили бунтовете. Близо осем хиляди души са били арестувани, а днес е ден на траур.

Пламен Атанасов е директор на авиокомпания в Казахстан. Живее в столицата Нур Султан и става свидетел на ескалацията на конфликта.

Българин в Казахстан: Всичко, което виждате от кадрите, е действителност

“Аз съм преживял доста подобни събития в своя живот, но това, което видях тук, е потресаващо. Това е признак на мародерство, на вандализъм”, категоричен е Атанасов. Един от неговите самолети също се оказва в центъра на конфликта, когато летището в Алмати бива превзето от стотици демонстранти миналата седмица.

“След кацането целият екипаж беше изваден от самолета, пътниците бяха изгонени от службите по авиационна безопасност от самото летище”, спомня си директорът на авиокомпанията.

Според експерти, причината Русия да реагира бързо и да изпрати миротворчески сили в Казахстан е ключовата важност на страната като партньор на Москва.

“Казахстан е много по-важен, даже от Украйна, тъй като там минава транзита за газ към Китай и те са изключително важен партньор на Русия”, разказ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Местни медии: Убитите в безредиците в Казахстан са много повече от обявените

Според проф. Владимир Чуков, Казахстан е поредната държава, попаднала в центъра на конфликта между Русия и Турция за влияние в региона.

“Страх ме е, че може би оттук насетне Казахстан ще заприлича или по-скоро ще има предпоставки да заприлича на Нагорни Карабах, недай Боже да стане Сирия”, изрази опасенията си международният анализатор.И допълва, че според него причината за протестите - цената на горивата, е манипулирана.

От посолството на Казахстан излязоха с официална позиция. Те са категорични - мирните протести са били използвани от екстремистки групи, за да ескалират напрежението.

“Никакъв протест или демонстрация в едно демократично общество не може да оправдае нападенията и убийствата на служители на правоприлагащите органи”, категорично заяви Ержан Казъхан, който е специален представител на президента на Казахстан.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.