Миналата седмица училищата регистрираха почти 4 пъти увеличение на случаите на COVID-19

Миналата седмица беше регистрирано четирикратно увеличение на случаите на COVID-19 сред учениците. Вследствие на това от Съюза на работодателите в образованието поискаха извънредна ваканция - от 28 януари до 4 февруари.

Според директора на 119 СУ Деян Стаматов сред мотивите е динамичната ситуация, а в ръководеното от него училище има около 250 карантинирани. Тази сутрин 7 ученици са дали положителни проби при ежеседмичното им тестване за коронавирус. Направените изследвания преди първия час са над 1000, а до края на деня предстои да бъдат изследвани още над 550 възпитаници.

„Днес изпратихме 7 ученици да направят PCR тест, тъй като показаха положителни проби. Това са 7 пъти повече в сравнение с миналата седмица, което явно е общата тенденция в страна”, каза той.

Учениците, дали положителна проба чрез щадящите тестове, се изпращат при личен лекар, където се тестват повторно с PCR изследване. Ако и той е положителен - остават под карантина, а целият клас продължава да се обучава присъствено, тъй като учениците не са имали контакт заради почивните дни. Според Диан Стаматов тестването по два пъти седмично би намалило разпространението на коронавируса.

Директори настояват за извънредна ваканция за учениците

"Една извънредна ваканция би се отразила добре и на учениците, и на учителите", обясни Стаматов. И допълни, че образователният министър Николай Денков допуска такава възможност.

"Мнението ни е, че ваканцията трябва да е поне 7 календарни дни и да играе ролята на буфер в очертаващата се пандемична ситуация в края на януари", посочи Стаматов.

По думите му изтеглянето на старта на учебната година все още се обсъжда. "Настоящият COVID план дава възможност училищата да не се затварят. Той е по-благоприятен при ситуацията с Омикрон", смята директорът. 

Репортер: Димчо Йорданов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.