Идеята е учениците да почиват 10 дни

Удължаване на междусрочната ваканция предлагат и от синдикат „Образование”.  Идеята е учениците да почиват между 31 януари и 4 февруари, което с уикендите означава 10 дни извънредна ваканция. Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители. Директорите споделят, че организацията вече е много трудна. На места липсващите учители са между 5% и 15 %. А удължената ваканция би осигурила глътка въздух за системата в пика на петата вълна.

7 положителни проби са дали учениците в понеделник сутрин  в столичното 119-то училище при ежеседмичното им тестване за коронавирус. Направените изследвания преди първия час са над 1000, а до края на деня предстои да бъдат изследвани още над 550 възпитаници.

„В понеделник изпратихме 7 ученици да направят PCR тест, тъй като показаха положителни проби.  Това са 7 пъти повече в сравнение с миналата седмица, което явно е общата тенденция в страната”, заяви Диян Стаматов, директор на 119-то училище.

Проф. Балтов: Междусрочната ваканция трябва да е две седмици

Учениците, дали положителна проба чрез щадящите тестове се изпращат при личен лекар, където се тестват повторно с PCR изследване. Ако и той е положителен остават под карантина, а целият клас продължава да се обучава присъствено, тъй като учениците не са имали контакт заради почивните дни. Според Диан Стаматов тестването по два пъти седмично би намалило разпространението на коронавируса.

“Това е по-благоприятно - два пъти седмично - той е по-труден за организация и провеждане, но е по-ефективен, за да няма карантиниране на клас по средата на седмицата, а само на ученикa”, категоричен е Стаматов.

Междувременно от Съюза на работодателите на народната просвета поискаха извънредна междусрочна ваканция.

„Тази ваканция трябва да бъде поне 7 календарни дни, за да може да има откъсване на учениците от училищна среда и тя да играе ролята на буфер в очакваната пикова ситуация в края на януари”, заяви директорът на 119-то училище

Според сега действащите заповеди, като междусрочна ваканция е предвиден само един ден.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.