Последното рекордно поскъпване беше през декември 2021 г.

Фючърсните цени на газа в Европа затвориха на 900 долара за хиляда кубически метра в понеделник, след кратък сутрешен скок до почти 1100 долара, сочат данните на базираната в Лондон борса ICE.

Цената на най-близките фючърси на холандския индекс TTF при откриването на търговията възлизаше на 1072 долара. Бързо след това цената започна да пада, през последните часове на сесията цената се срина и падна до под 900 долара. При затваряне цените бяха 919 долара за 100 куб.м., което е с 10,3% по-ниски от стойността на сетълмента в петък.

Забележимо увеличение на цените на газа в Европа започна през пролетта, когато средната спот цена според индекса TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра, в последните дни на лятото цената на договор с доставка "ден напред" надхвърли 600 долара, а в началото на октомври премина прага от $1000. Историческият максимум бе достигнат на 21 декември м.г., когато цената достигна 2190,4 долара за хиляда куб. м.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС