Премиерът е на официално посещение в западната ни съседка

Българският премиер Кирил Петков се срещна с новия министър-председател на РС Македония Димитър Ковачевски при визитата си в Скопие. Двамата имаха съвместно изявление, в което отчетоха, че разговорът между тях е протекъл приятелски и оттук нататък добросъседството ще бъде надграждано.

„Позволете ми да изкажа своето голямо удовлетворение от посещението на моя скъп колега и приятел премиерът Петков. Тук винаги може да смятате, че сте сред добри приятели”, каза Ковачевски.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Днес имахме наистина един много добър и приятелски разговор. Добросъседството между двете страни го поставихме като още по-голям приоритет. Оттук нататък добросъседството ще се измерва в точно такива реално постигнати стъпки и резултати”, допълни Петков.

Като поздрави министрите на транспорта от двете правителства, българският премиер обяви, че самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. „До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща”, уточни той.

Ковачевски от своя страна съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никаква териториални претенции. „Това е първата голяма крачка”, каза още македонският премиер.

Петков посочи, че следващата среща между представители на двете държави ще се състои на 25 януари. „Всяка седмица оттук нататък една от групите ще се среща с ясни цели, за да покажем, че добросъседството има практически измерения”, допълни министър-председателят. 

„Македонците и българите са много близки братски народи. Затова влизаме в решаване на отворените въпроси за изграждането на ново бъдеще. Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт „Клепало”, уточни Ковачевски.

Кирил Петков пристигна на посещение в РС Македония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като напредък Петков определи поставения фокус върху съвместната работа и точния календар в следващите няколко месеца. „Фокусираме се върху всички неща, които са общи и върху възможностите за обогатяване на нашите отношения. Работните групи ще се съсредоточат и върху специфичните въпроси, които трябва да решим заедно”, допълни той.



Българският премиер заяви категорично, че в Договора за добросъседство има много ясна дефиниция за езика и тезата за езика. „България уважава и наистина сме горди, че бяхме първата страна, която призна независимостта на Северна Македония и едновременно с това уважаваме самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и използването на езиците, както са по конституция”, каза още Петков.

Северномакедонският премиер припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.