За пръв път от началото на пандемията новите случаи са почти десет хиляди

Нов негативен рекорд със заразени с коронавирус у нас. За пръв път от началото на пандемията положителните случаи в България са почти 10 хиляди. До 1144 заразени на сто хиляди души население скочи нивото на заболеваемост в страната. А все повече областни центрове се оплакват от липса на свободни легла.

Според главния държавен здравен инпсектор - доц. Ангел Кунчев, кривата на заболелите у нас ще продължи да се покачва в следващите 2-3 седмици. По думите му засега здрваните власти разчитат на регионалните инпекции и областните щабове за следене на обстановката и налагане локални мерки ако е необходимо. В същото време Благоевград регистрира рекорд с над 2000 заразени на 100 хиляди население. А в болницата в айтиос вече има списък с чакащи за настаняване в COVID отделение.

Бебе с COVID-19 е прието в болницата в Шумен

 „В близките две седмици и другите области ще станат същите”, смята Весела Мончева от РЗИ-Благоевград. Тя увери, че в болниците засега има достатъчно легла - от 30 места в интензивните отделения, 15 все още били свободни.

Най-много заболели тук има сред децата и учителите, като на ден се карантинират между 70 и 100 паралелки. 50 процента от интензивните легла в областта вече са заети.

Броят за заболелите обаче ще продължава да расте, смята доц. Ангел Кунчев.

„Очевидно имаме все още доста резерв, засегнати са силно 3-4 области, но предстои това да се случи и в другите. Аз виждам какво е нивото в Западна Европа - там е 2000 на 100 хиилди, а при нас е средно 1000”, заяви още той и допълни:

„Имаме накъде да растем почти двойно, но пък съм оптимист, че в рамките на 2-3, максимум 4 седмици ще достигнем пика като страна и ще започне спад”.

Кунчев обясни причината за рекордните случаи днес.

„Вторник наистина е денят, в който и по отношение на броя на регистрираните случаи, и на починалите, има едно натрупване, особено от малките болници от събота и неделя”.

Здравните власти продължават стриктно да следят броя на заетите интензивни легла.

Свършиха свободните легла за COVID пациенти в болницата в Айтос

„Вие знаете, че работим с едни цифри - 900, 1000, но реално болниците са декларирали, че могат в крайни случаи да достигнат до 1268 интензивни легла. Така че все още има резерв и то сериозен”, успокои главният държавен здравен инпсектор.

В болницата в Айтос обаче вече връщат пациенти поради липса на места.

 „Трудно може да се предвиди листа на чакащите за интензивно лечение, това е, че капацитетът на болницата е такъв - няма как да се разкрият повече легла, персоналът е малко и е трудно”, каза старшата сестра в лечебното заведение - Мария Иванова.

Според вирусолози, единственият щит срещу Омикрон е бустерната доза.

Китай отчете най-много нови COVID случаи за денонощие от две години насам

„Оказва се, че най-слаба защита имат хората, които са боледували или само с две ваксини”, категоричен е вирусологът проф. Радостина Александрова.

А от Здравното министерство обявиха, че до момента няма доказан смъртен случай след поставена ваксина срещу COVID. Повод за позицията им са твърдения на Атанас Мангъров в ефира на NOVA, че над 500 души са починали вследствие на имунизация.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.