Експертен коментар от доц. Мария Пиргова и доц. Румяна Коларова

"Румен Радев е доминантен сега, защото фигурата на президента е много важна, когато политическата власт е в криза. През изминалата година му се наложи да прави две служебни правителства, а при тях той изпълнява в някаква степен ролята и на министър-председател, защото избра министрите, носи отговорност за управлението". Това каза в ефира на "Твоят ден" политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея е нормално във външната политика да има споделена отговорност между президента и премиера, както и да има нюанси в позицията им по отношение на Северна Македония. 

 Радев пое и отговорност за протестите срещу управлението нва Бойко Борисов, които нямаше как да не се състоят. Той дойде на власт с много висока легитимност на първите негови президентски избори, защото обяви пред обществото, че ще направи промяна и наистина я направи. Но корупцията все още е ненаказана", отбеляза политологът.

Според доц. Пиргова БСП е загубила три избора с много голям спад заради отношението си към президента. "Ако Корнелия Нинова беше подкрепила държавния глава, то партията щеше да реагира по друг начин", убедена е тя.

Политологът доц. Румяна Коларова смята, че тепърва ще се оценява ефектът от управлението на двете служебни правителства, но за нея е безспорен факт, че е имало реваншизъм и "изчегъртване" на предишните управляващи. Според нея българското общество не гледа на двете служебни правителства като отговорност на президента Радев, макар че това е така, и вероятно той няма да поеме негативи от тяхното управление. "Новото правителство ще отреди второстепенна роля на президента, но Радев още не е свикнал с това. По темата Македония той отново се опита да се наложи като водеща фигура", добави доц. Коларова.

Мнението ѝ е, че настоящият президент е назначил служебни правителства, които са работили за него, не за България. "Той изяде партията, която го издигна, в името на собствената си победа. Това е политическа безотговорност. Той използва БСП, протеста и всичко друго в своя полза. Убедена съм, че ще прави нов ляв проект", категорична е Румяна Коларова. "За мен партийността е в основата на всяка демокрация, а Радев разрушава партии и разделя хора", добави тя.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.