Нов антирекорд в броя на заразените от началото на пандемията

Нов антирекорд в броя на заразените от началото на пандемията - над 11 хиляди положителни проби в рамките на 24 часа. Две общини в Бургаско наложиха частичен локдаун. В София засега по-строги мерки няма да има, реши Областният щаб, въпреки че в сряда столицата премина прага от 2 хиляди заразени на 100 хиляди души. Учениците могат да си останат вкъщи и по-рано от предвидената междусрочна ваканция - заяви образователният министър. А математици предлагат нов модел за изчисляване на заетите интензивни легла - така че да се облекчи натискът.

Все още няма зона у нас, която да е достигнала 80% заетост на интензивните легла за пациенти с коронавирус. Северният Централен район обаче вече е със запълнен капацитет от над 75 на сто от местата за най-тежките случаи. А други две зони са запълнили местата в болниците наполовина.

АНТИРЕКОРД: Над 11 000 нови случая на COVID-19 за денонощие у нас

Според математика, изготвящ ежедневния анализ на ситуацията - проф. Витанов, ако страната се раздели на 5 зони, вместо на 6, както е сега - във всяка ще попадат големи области с университетски болници и няма да се стига до бързо изчерпване на местата. А на този фон вече имаме и първа област, която въвежда онлайн обучение за всички ученици – Благоевград.

Здравните власти в столицата ще реагират на ръста на новите заразени с поредно увеличение на местата в болниците - от петък леглата стават общо над 2 000 - за леки и по-тежки случаи. „Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска от пациентопотока”, твърди  д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Тече подготовка за разкриване и на още педиатрични легла за малките пациенти, които търсят помощ от много краища на България. В педиатричната болница всички 11 места са заети.

 „Във вторник сме превели едно дете от провинцията, интубирано, то постъпи в Пирогов, след наша консултация”, заяви д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

 „Знаете, че в провинцията малко или много са по-зле оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата, така че може би в някакъв момент ще се наложи да поемаме деца и от там”, категоричен е Иван Кючуков, областен управител на София област.

Увеличават броя на леглата за COVID болни в София (ЗАПОВЕД)

А в друга област с рекорден брой заразени - Бургас, 2 общини наложиха частичен локдаун -  временно затвориха социални центрове, пенсионерски клубове, детски градини и ясли. Спрени са и масовите събирания. „ Трябва да направим и затваряне на училищата, знам, че е краят на срока, но здравето е по-важно”, заяви д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе.

Може да се стигне до временно затваряне на училища на локално ниво и преди междусрочната ваканция, заяви пред NOVA образователният министър. “Ако МЗ реши, че трябва да ги затворят по-рано, ще го направят - това е тяхно право, за да опазят здравето”, категоричен е образователният министър академик Николай Денков.

В късния следобед такова решение взе областният кризисен щаб в Благоевград - от понеделник всички ученици минават онлайн за седем дни и ще има вечерен час за децата.

За да има по-ясна картина за ситуацията в страната, математикът изготвящ анализа за броя заети интензивни легла - проф. Витанов, предлага промени в зоните, на които е разделена България.

„Тези 6 региона всъщност са региони за икономическо планиране за използване от ЕС. Да де, ама ние в момента решаваме друга задачка - къде ще караме хората като се напълнят болниците”, твърди математикът професор Николай Витанов.

Според проф. Витанов от 6 зоните трябва да станат 5, за да може във всяка една да има достъп до голяма университетска болница и развита здравна система. Така в най-проблемният сега регион - Северен Централен ще влязат и болниците в Плевен, където свободните места са повече. „Следвайки тези разсъждения ситуацията там още не е толкова опасна, че да се мисли за налагане на тотален локдаун”, допълни Витанов.

Във вторник здравните власти също обявиха, че се обмислят промени в районирането на страната. В четвъртък отново се събира Областният кризисен щаб в Бургас, за да обсъди дали и там учениците да не преминат на онлайн обучение.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.