Секторът е затруднен от увеличените цени на труд, електроенергия и торове, добави министърът

Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, информират от Министерството на икономиката. Банката ще продължава да създава нови продукти в помощ на българските малки и средни предприятия от различни сектори. По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР.

„Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19“, посочи министърът на иновациите и растежа.

Даниел Лорер: И електричество, и газ са покрити от настоящите компенсации

Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло. 

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове.

След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.