Никой от кандидатите не получи необходимите 2/3 от гласовете на електорите

Няма победител в първия кръг от гласуването за президент на Италия, предаде БТА. Това не е изненада, тъй като още преди гласуването големите управляващи партии обявиха, че техните законодатели ще пуснат бели бюлетини.

Никой от кандидатите не получи необходимите две трети от гласовете на електорите - общо 1008 души. Представителите на лявоцентристките и на дясноцентристките партии не постигнаха съгласие за общ кандидат. Гласуването днес, което е тайно, продължи почти пет часа, отбелязва Ройтерс. Продължават и разговорите между големите партии за консенсусен кандидат.

Италия намалява срока на валидност на сертификатите

Във вторник и в сряда ще се състоят вторият и третият кръг от гласуването. Едва след четвъртия, насрочен за четвъртък, ще може да спечели кандидатът, получил обикновено мнозинство.

Президентът на Италия се избира от двете камари на парламента и представители на 20-те италиански области.

Берлускони е в болница

За фаворит за поста е смятан премиерът Марио Драги. Но тъй като той не може да запази и двата поста, в Рим от седмици се водят преговори кой да поеме евентуално правителството, в което са представени почти всички големи партии.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА