Експертен анализ от политолозите Христо Панчугов и Страхил Делийски

"В българската политика се продава скандалът. Това се случва и в пленарната зала. За политическите партии това не е загубено време - те печелят краткосрочен положителен ефект за себе си, но се губи качественият политически дебат". Това каза в ефира на "Твоят ден" политологът Христо Панчугов.

Той смята, че това правителство не може да има 100 дни толеранс, защото в състава му има достатъчно министри от предходните служебни правителства и води същата политика, която са водили те.

Според Панчугов в настоящето управление липсва обединителна позиция, виждат се различни министри, които се изказват от собствено име или от името на министерствата си, а премиерът се оказва в догонваща позиция, което важи и за конфликта НАТО - Русия - Украйна.

"Истинската промяна у нас би била институциите да не бъдат постоянно изненадани от събития, а да има стратегическо приоритетизиране и държавната администрация да може да функционира отвъд политическите си пристрастия", категоричен е Панчугов.

Според политолога Страхил Делийски вече е станало традиция процедурата да измества политиката в България. Той смята, че според политиците така трябва да изглежда политическият дебат, но подобен възглед не съвпада с този на избирателите и те показват това на избори.

Според Делийски управляващите трябва да престанат да се опитват да правят добро впечатление и да започнат да изпълняват добри политики.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.