Те биха могли да генерират до 2,1 млн. тона емисии на парникови газове

Според анализ на "Грийнпийс" тази зима в Европа може да бъдат извършени най-малко 100 000 "призрачни полета" заради правилата на ЕС за използване на слотовете на летищата, пише БГНЕС.

Целта на празните, ненужни или нерентабилни полети е да се позволи на авиокомпаниите да запазят правата си за излитане и кацане на големи летища, но те биха могли да генерират до 2,1 млн. тона емисии на парникови газове - или толкова, колкото 1,4 млн. средни бензинови или дизелови автомобила за една година, твърди „Грийнпийс“.

Учени алармират за превишено химическо замърсяване на Земята

"Изискването на Европейската комисия към авиокомпаниите да летят с празни самолети, за да изпълнят произволна квота, е не само замърсяващо, но и изключително лицемерно, като се има предвид тяхната реторика за климата", заяви Хервиг Шустер, говорител на кампанията на "Грийнпийс" "Европейска мобилност за всички".

"Емисиите от транспорта нарастват неимоверно", каза той. "Би било безотговорно от страна на ЕС да не прекрати призрачните полети и да забрани полетите на къси разстояния, когато има разумна железопътна връзка."

Когато започна пандемията от COVID-19, Европейската комисия намали от 80 % на 25 % референтната стойност за полетните операции, която авиокомпаниите трябва да изпълняват, за да запазят свободните си слотове. Но през декември миналата година Брюксел повиши показателя на 50%, а през март той отново нарасна на 64%.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.